Vierailijoita

Translate

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Vieläkin rukiisemmat ruispalaset

Tein tuossa joku aika sitten hyviä tai siis taivaallisia ruispalasia.

Päätin kumminkin kokeilla vieläkim rukiisempia.

Ohje muuten sama kuin edellinen ohjeeni, jauhojen suhteitä vain muutettu ja hieman leseitä lisätty.

Itse teen taikinat lähes poikkeuksetta yleiskoneella - voit toki tehdä ne myös käsipelillä.

12 Isohkoa leipästä

PikaJuuri
6dl ruisjauhoja
2pss kuivahiivaa (7g)
4dl 43°c vettä

Sekoita tasaiseksi seokseksi yleiskoneen kulhossa ja jätä vedottomaan paikkaan 1-2 tunniksi.

Taikina
PikaJuuri
2rkl suolaa
2rkl leipäsiirappia
1dl ruisleseitä ja hiutaleita
3dl vehnäjauhoja
n. 7-9dl ruisjauhoja

Lisää kulhossa olevan juuren sekaan suola, siirappi, maltaat, vehnäjauhot ja osa ruisjauhoista.
Laita yleiskoneeseen taikinamela ja laita pienelle teholle (1-2) pyörimään.
Lisää jauhoja pikku hiljaa - taikinasta ei tule samanlaista taikinapalloa kun esim.vehnäleipätaikinasta,
vaan se on sellainen kiinteä tahmainen "läjä".
Pyörittele taikinaa n.10 minuuttia.
Itse tökin taikinaa ja se tarttui sormeen mutta ei kuitenkaan kunnolla.

Tässä kohtaa irrotin taikinana melasta nuolijalla kulhoon ja jätin liinan alle nousemaan 2 tunniksi.

Ota kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pötkylä jonka jaat 6 osaan.
Muotile palaset palloiksi ja siitä n. 1cm paksuisiksi levyiksi jotka nostat pellille.

Jätä taas kohoamaan 2 tunniksi.

Kuumenna uuni 230°c.

Suihkauta kohonneiden leipien pinnalle vettäja laita uuniin.
Paista n. 20-25min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti